Du er her: Hjem Turistinfo Norsk

Hva skjer?


Registrer ditt arrangement i kultur- og aktivitetskalenderen

Kontakt

logoKKtekst

 

Servicekontoret: 784 15 555 

Legekontor 784 15 900

Servicekontoret@kvalsund.kommune.no

 

Facebook logo

follow us on instagram Instagram

 

Norsk

M�nedens bilde april 2009

 

I Kvalsund kommune finner du det beste utgangspunkt for opplevelser ved sjø og kyst, vann, elver, daler og fjell. Kommunen grenser til Porsanger i øst, Måsøy i nord, Alta i sør, og til Hammerfest i vest. Kvalsund har lenge hatt et stabilt folketall på ca. 1100 innbyggere. På 15- og 1600-tallet var det hovedsakelig sjøsamer som bodde i Kvalsund. Etter Kalmarkrigen i 1613 ble sjøsamene definert som norske. Samene ble mer og mer integrert i det norske samfunnet. I 1869 fikk Kvalsund status som egen kommune.

Bildet er tatt fra Neverfjord, og var månedens bilde i april 2009. Terje Aksberg er fotograf.

Det meste av kommunen er friareal, og det finnes mange gode fiskevann og elver. En av Norges beste lakseelver, Repparfjordelva, ligger her, i tillegg til en rekke andre lakseførende elver. Flere av disse er tilgjengelige for funksjonshemmede og mindre erfarne fiskere, også barn og ungdom. Terrenget er stort sett bratt fra havet og opp. I nord og vest er terrenget kupert, mens det flater mer ut mot Sennalandet i sør. Sennalandet ligger ca. 200–300 m over havet, og er et typisk viddeområde.

Fiske er en sentral næring i kommunen, men også bygg og anlegg, samt servicenæringen, er voksende. Kommunesenteret ligger i tettstedet Kvalsund.

Skaidi «stedet der elvene møtes», er dit du kommer enten du reiser fra Nordkapp, Porsanger, Alta eller Hammerfest. Kommunen har et rikt kulturliv med mange foreninger og lag, musikere og kunstnere. Kommunens historie preges ved at det er et flerkulturelt samfunn. Primærnæringer som landbruk, fiske og reindrift har vært de viktigste gjennom tidene. Nå er det atter liv ved den tidligere kobbergruva Folldal Verk i Repparfjord. Bare at nå tas det ut steinmasse til ”seng for rørgata” fra Snøhvitfeltet inn til Hammerfest. Turisme har også stor betydning for kommunen, og flere nyetableringer har kommet de siste årene. Et alpinanlegg etter internasjonal standard er under planlegging i Repparfjord-området.

Med en av Norges lengste hengebruer, har Kvalsund forbindelse med Kvaløya og Hammerfest. I sundet rett nord for hengebrua finner du verdens første tidevannskraftverk, og i den sterke strømmen gjennom sundet er det tilrettelagt for sjøfiske for handikappede.

Til Kvalsund er det bussforbindelser fra de fleste steder i øst- og vestfinnmark, i tillegg til Troms. Kvalsund er omringet av flyplasser. Du kommer enkelt til Kvalsund fra flyplassen i Alta, Hammerfest, Lakselv eller Nordkapp. Kommer du med hurtigruta, er veien kort om du går i land i Hammerfest eller Havøysund. Fra Hammerfest til Kvalsund sentrum er det 32 km. Det går også lokalbåt mellom Kvalsund, Revnses og Hammerfest.

Tradisjon og historie


Kokelv sjøsamiske museum


Kokelv sjøsamiske museum har utstillinger av sjøsamiske båter og husholdningsgjenstander. Her kan du lære mer om den sjøsamiske kulturen gjennom museets samlinger, som også inneholder unike bilder fra Roland Bonapartes samling fra 1884. Roland Bonaparte var nevøen til den mer kjente Napoleon Bonaparte. Museet har åpent i perioden 1.juni–31.aug, 10–17, og du finner det på veien mot Havøysund. Fra Kvalsund til Kokelv er det ca. 70 km. For besøk utenom åpningstider ta kontakt på tlf. 784 16637 eller 784 16661.

Stallo

Stalloen i Kvalsundet har voktet over de reisende gjennom Kvalsund

I Stallogargo finnes et gammelt offersted som ble brukt fram til 1800-tallet av samene. Stallo er et av «Fotefar mot Nord» sine prosjekt, og du finner det når du har kjørt over Kvalsundbrua fra fastlandet. Deretter tar du til venstre for tunnellen, der veien gikk før den ble lagt gjennom fjellet.


 

 

 

 

 

Minnesbauta i Porsa

Minnesbauta i Porsa og helleristninger i Kvalsund sentrum
Denne minnebautaen er til ære for motstandsfolk fra andre verdenskrig. Bautaen ligger under brua, så den er godt synlig dersom du står på Kvalsund bru. I Kvalsund sentrum finnes det to steiner med 2500 år gamle helleristninger. Disse ligger ved Posten og informasjonstavlen i sentrum.

Krigsminnesmerker
I Revsnes ligger det bunkerser fra andre verdenskrig, som tyskerne bygde og brukte under krigen. Bunkersene kan besøkes, men vis varsomhet siden anlegget begynner å bli gammelt og slitt. Her ferdes du på eget ansvar. For å komme hit må du i båt fra Kvalsund til Revsnes, en tur på ca. 30 min.

Kirker

Kvalsund kirke

kvalsund 01
Kvalsund kirke er en langkirke i tre fra 1936, og var den eneste bygningen i kommunen som stod igjen etter andre verdenskrig. Altertavlen viser nattverd og den korsfestede Jesus. Kirken ligger midt i Kvalsund sentrum.

Kokelv kirke
Dette kirken ble bygget i 1960 av tyske fredsvenner, under noe som ble kalt «Aksjon Soningstegn». Det ble innviet første søndag i advent samme år, og to av de tyske byggerene ble faktisk viet på innvielsesdagen, både kirkelig og borgerlig. Kokelv Kirke finner du i Kokelv, ca. 70 km fra Kvalsund.


Samisk kirke


Ved Aisaroaivi ligger en samisk kirke. Den ble opprinnelig bygget i Kautokeino, men ble flyttet til Aisaroaivi og vigslet i 1962. Kirken ligger på Sennalandet, mellom Alta og Kvalsund.

Smak av Norge

Skaidi

I Kvalsund får du servert fisk i alle varianter, og på Skaidi kan du prøve ut blant annet:


Skaidi Kro og Motell som i tillegg til fisk har á la carte og god, tradisjonsrik norsk mat, samt alle rettigheter. For å komme hit kjører du fra Kvalsund til Skaidi, ca. 28 km. Tlf. 784 16123. www.skaidi.no

Repparfjord Hotell Skaidi, som serverer fisk tilberedt på ulike måter. Stedet har også god, tradisjonsrik, norsk mat, samt alle rettigheter. Tlf. 784 15500.

 

Trykk her hvis du ønsker å åpne dokumentet i PDF-format.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut